Acrobatisch vermogen

Het vermogen om split second creatieve oplossingen te kunnen bedenken, waardoor je niet met je voorhoofd tegen de mast of de verstaging eindigt. Of voor het ontwijken van die boomstronk vlak na de bocht onderaan die stijle afdaling tijdens het mountainbiken. 

Tijdens een presentatie aan talenten over body awareness, sprak de bondsfysiotherapeut dit weekend over het acrobatisch vermogen als instrument voor blessurepreventie.

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van de toepassing van het acrobatisch vermogen. Niet ten behoeve van blessure preventie, maar wel om op het moment suprême (als de druk om te presteren het hoogst is), het beslissende punt van de wedstrijd te maken. Die creatieve oplossingen die onbewust vaardig door atleten uit de hoge hoed worden getoverd en haast uit een ander universum lijken te komen.

Dat andere universum is over het algemeen een compleet andere sport, waar de eerder genoemde creatieve oplossing vaak tot het standaard repertoire behoort.

Hoor het publiek op de banken staan juichen na de geweldige redding, die werkelijk uit een ander universum komt. Behalve voor een Braziliaanse, waar deze voetbal-skills thuis dagelijks op de stranden, op straat of op de schoolpleinen aan het standaard repertoire worden toegevoegd.

Het acrobatisch vermogen is een mix van het complex reactie vermogen en een eerder aangeleerd repertoire van bewegingen en vaardigheden, waaruit de atleet de beste oplossing of uitweg voor de situatie weet te kiezen. Hoe groter het repertoire, hoe meer er valt te kiezen.