Evenwichtsgevoel trainen

Op een hoverboard basketballende windsurfers, slalommend rondom hordes over een 25m sprint track.

De video van alweer een jaar geleden ging vorige week opnieuw viral in de ASM community op social media. Beelden van een oefening waarin vaardigheden als gaan, wenden, keren, gooien, vangen samen komen in combinatie met het koppelingsvermogen én balanceren. Het kwam allemaal terug in die ene oefening. Lichtelijk over de top, maar waanzinnig gaaf als een idee ook zo goed uit de verf komt.

Het “don’t try this at home” gehalte van de oefening is best groot heb ik later ervaren. De kans op ongelukken en blessures is aanzienlijk als je dezelfde  oefening na wil doen met minder vaardige bewegers of sporters met een minder ontwikkeld evenwichtsgevoel.

Deze twee windsurf talenten laten het er wel heel makkelijk uit zien. Onthoudt dat als ze niet op een surfboard staan, dan zie je ze wel op een skateboard voorbij sjeezen. Hun evenwichtsgevoel is al bovengemiddeld uitgedaagd.

Balans en evenwichtsgevoel zijn een basisvaardigheid voor praktisch alle sporten. Van badminton tot voetbal ben je er beter in als je balancerend vermogen groter is als dat van je directe tegenstander.
Het evenwichtsgevoel is trainbaar, voor de één is een surfboard al instabiel genoeg, de ander kan nog wel wat meer uitdaging gebruiken.