Talentopleiding in razende vlucht

Pyramides bouw je van onderaf op. Zo is het ook met talentontwikkeling voor een olympische sport. Als het doel is om de top te bereiken, kun je beginnen met het bouwen van de top van de pyramide. Dan ben je lekker snel klaar.

Ondanks dat je voor het winnen van een individuele Olympische medaille maar 1 atleet nodig hebt, is het geen stabiele basis voor de toekomst om nog vaker medailles te winnen.

image

Najaar 2005: Talentontwikkeling van windsurfers in Nederland is volledig gestaakt. Er is een Kernploeg met twee surfers die tot de absolute wereldtop behoren (dat dan weer wel).
Bij een paar surfclubs wordt nog regelmatig (wedstrijd)training gegeven, het niveau overstijgt nauwelijks de locale surfclubs. De top en de voet van de pyramide waren wel aanwezig, maar het aantal betrokken windsurfers in Nederland was op 2 handen te tellen.

Met een enkele individuele surfer die zich in het grote gat tussen de top en de voet van de pyramide bevond is het uiteindelijk nog wel goed gekomen.

December 2012: Gestructureerde begeleiding van windsurf talenten heeft een razende vlucht genomen. In alle verschillende niveau lagen van de talentontwikkelingspyramide zijn nu meer surfers actief dan ooit tevoren. Het is meer dan 20 jaar geleden, dat er in Nederland een talentopleiding voor windsurfers van vergelijkbare omvang bestond.

image

Aansluiting met de Kernploeg
Met twee surfers die een B-status hebben behaald, lijkt de aansluiting met de Kernploeg (de top van de pyramide) steeds dichterbij te komen. Het gat in de pyramide van 2005 is nu zo goed als opgevuld. Sneller als verwacht hebben Nederlandse jeugdsurfers hun eigen talenten weten te ontwikkelen, dat belooft wat voor de medaille kansen in 2016.

Talent gezocht!
Terwijl er nu zo’n 80 jeugdsurfers actief surfen op de Bic Techno in Nederland, gaat de zoektocht naar getalenteerde jeugdsurfers gewoon door. Er is altijd ruimte voor enthousiaste jongens en meisjes tussen de 10 en 14 jaar die hun vaardigheden op de surfplank nog verder zouden willen verbeteren. Je hoeft nog niet eens de sterren van de hemel te kunnen surfen, dat leer je wel terwijl je mee doet.

 

* Uitleg talentstatus NOC*NSF

Leave a comment