2012 – Wat een jaar!

Wat een jaar… Dorian van Rijsselberghe wint de (laatste) gouden windsurf medaille. Kort daarop gevolgd door het allergrootste windsurf-wereldkampioenschap sinds 25 jaar, gewoon in Medemblik op Nederlands water.

Talentopleiding op volle kracht
2012 zou een waanzinnig jaar worden voor het Nederlandse windsurfen. In januari gingen we van start met het grootste windsurf-talenten-programma ooit in Nederland. De talentopleiding was in 6 jaar tijd uitgegroeid tot een vierbaanssnelweg naar de top van de berg Olympus.

De bizarre omvang van het programma werd zichtbaar in februari, toen er voor het eerst 3 windsurfcoaches tegelijkertijd ingezet moesten worden voor de verschillende lagen in het programma. In het oorspronkelijke plan zelfs op drie verschillende locaties in Europa.

De senioren reisden met talentcoach naar het EK RSX op Madeira, de overgebleven jeugdsurfers uit de Talentploeg kregen versterking van het Beloftenteam op Mallorca. Tegelijkertijd trainde ook de nationale Bic Techno juniorenselectie op Mallorca.

Terug in Nederland gingen we vrolijk verder met de 4e laag in de talentopleiding, de “open” trainingen voor alle jeugdsurfers die graag heel erg goed willen worden. De trend was gezet en het voelde waanzinnig goed. Ik genoot van iedere minuut, m’n droom was waar geworden.

Zaterdag 5 mei
Het had een feestdag moeten zijn, we hadden tenslotte net een waanzinnige trainingsweek achter de rug. Ruim 40 surfers van alle niveaus in de talentopleiding hadden we bij elkaar gebracht, zelfs de senioren uit de Talentploeg waren rechtstreeks van de World Cup in Hyères naar de Brouwersdam gekomen om mee te trainen.

Tot ‘s middags via via het nieuws door dringt dat windsurfen als olympische discipline is vervangen door het kitesurfen.

Het nieuws sloeg in als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb hierna zeker nog 3 weken verdwaasd rond gelopen, voordat ik weer redelijk bij zinnen was.

Vertrouwen in de windsurf lobby
Een zeer verwarrende periode was begonnen. Terwijl je zelf als coach het antwoord nog niet weet, krijg je wel al oneindig veel vragen van talenten die allemaal zoekende zijn naar een nieuwe droom.

Een beslissing met betrekking tot de olympische zeil disciplines terugdraaien. Dat is in het verleden nog niet zo gemakkelijk gebleken. Het feit dat er nu een complete sport van het olympische programma was geschrapt en niet één van de zoveel verschillende zeilklassen, gaf mij vreemd genoeg veel vertrouwen op een goede afloop.

Waanzinnig WK
Voorzichtig was het zo gepland, het grootste WK windsurfen in Nederland organiseren direct na de Olympische Spelen waar een Nederlander een gouden medaille won. De Nederlandse U15 surfers (tot 15 jaar) deden het waanzinnig goed. Zo goed zelfs, dat de plannen voor het vormen van een 2e Beloften team speciaal voor U15 surfers in een stroomversnelling terecht kwamen.

Kitesurfen

In de tussentijd kreeg de Talentploeg (de windsurftalenten op het hoogste niveau) de mogelijkheid aangeboden om zich om te scholen tot kitesurfer. De een had het daar mentaal wat moeilijker mee dan de ander, het leverde ook veel kritiek op. Het Watersportverbond en zelfs NOC*NSF hadden er in ieder geval veel vertrouwen in.

Bic Techno werd gezien als de vooropleiding voor het kiteracen. Een positieve opsteker, maar liever zag ik windsurfen terug als Olympische discipline. Voorzichtig werden er al plannen bedacht om tijdens de trainingsweken voor Bic Techno surfers ook kitesurf clinics te gaan organiseren, om de overstap in de toekomst te kunnen versnellen.

De resultaten van de vers omgeschoolde windsurftalenten op het WK Kiterace in oktober waren indrukwekkend. Een nieuwe Olympische droom begon zich langzaam bij mij te ontwikkelen, wel een stuk zakelijker en met minder passie.

Zaterdag 10 november
De diplomatieke fase voorbij, lieten de bonden tijdens de ledenvergadering van ISAF weten het niet eens te zijn met de eerder genomen beslissing. De executives die verantwoordelijk waren voor het debacle, zijn trouwens ook niet herkozen in de nieuwe ISAF council.

De windsurf lobby heeft het voor elkaar gekregen, windsurfen weer helemaal terug als Olympische sport. Eer roerig half jaar. De 6 maanden dat windsurfen niet olympisch waren hebben me misschien wel net zo veel energie gekost, als de 6 jaren daarvoor om de windsurftalentopleiding op te bouwen.

Zo veel extra werk als er in mei was te verzetten, zo soepel ging de switch in november. De plannen van begin dit jaar konden gewoon weer uit de ijskast gehaald worden. In de tussentijd zijn ze niet bedorven, ik denk dat ze alleen nog maar rijper en beter zijn geworden.

2013 gaat een waanzinnig jaar worden voor het Nederlandse windsurfen.
Wie weet worden er nog wel voormalige Bic Techno surfers uitgenodigd voor de Delta Lloyd Kernploeg.

Leave a comment